Thursday, December 28, 2006

«A selection of cheese, ham and olives is brought to the table. It is worth going to Lisbon just to eat Azeitao cheese. The ancient, muslin-wrapped rind looks like the skin of an Egyptian mummy. The top has been sliced off and a tiny spoon stands in the runny interior. It is made in Portugal's highest mountains from raw, unpasteurised ewe's milk, using Cardoon thistle instead of rennet. We dribble it like honey over the fresh bread, the sweet pungency dilating our nostrils as it coats the roof of our mouths.»

(Na mesa colocam umas entradas de queijo, presunto e azeitonas. Vale a pena ir a Lisboa apenas para comer queijo de Azeitão. A capa exterior, envelhecida e enrolada num pano, faz lembrar a pele de uma múmia egípcia. A parte de cima foi cortada e encontra-se uma pequena colher no interior. É fabricado nas montanhas mais altas de Portugal a partir de queijo de ovelha cru e não pasteurizado, usando cardo em vez de coagulantes de origem animal. Espalha-se como mel sobre o pão fresco e o doce aroma faz dilatar as narinas enquanto cobre o céu da boca.)

Alex Kapranos no jornal The Guardian, 9.Junho.2006
Alex Kapranos é o vocalista da banda escocesa Franz Ferdinand.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home